זיהום קרקע

זיהום קרקע מעל לרמות התקן המותר אינו מאפשר שימוש בקרקע בכל דרך שהיא, לרבות לצרכי תעשייה, חקלאות ובינוי. יתרה מכך, כל זיהום קרקע מהווה איום על מי התהום שלנו ולכן מחייב נקיטת צעדים מידיים לטיפול בקרקע מזוהמת וטיהורה.

לחברת בלפור ישראל ניסיון רב באבחון ושיקום קרקעות מזוהמות ברמות שונות, החל מזיהום קל שניתן לטיהור באמצעות "שטיפת קרקע" בלבד ועד לזיהום החמור ביותר המחייב את פינוי הקרקע המזוהמת והטמנתה באתרים מאושרים.

כיצד מתרחש זיהום קרקע?

זיהום קרקע מתרחש בעיקר כתוצאה מפעילות מפעלי תעשיה, מפעלים ביטחוניים, תחנות דלק ועוד. זיהום זה משפיע על איכות הגידולים החקלאיים וכפועל יוצא מכך על איכות המזון, על איכות מי-השתייה וגם על איכות האוויר בסביבה המזוהמת. הזיהום מהווה מפגע תברואתי לתושבי הסביבה, ולמי התהום של כלל האוכלוסייה, ומכאן החשיבות של טיפול בקרקע מזוהמת במהירות האפשרית ובמקצועיות.

בין המזהמים העיקריים ניתן למנות:

  • דלקים ומוצרי נפט שדלפו מצינורות הובלה ומיכלי אחסון תת קרקעיים, כמו-גם פעילות תחנות דלק, מוסכים ומפעלים.
  • מתכות כבדות, כימיקלים, ממסים כימיים, דבקים ועוד, שהגיעו לקרקע משפכים של מפעלים תעשייתיים.
  • אסבסט שמגיע לקרקע עקב פירוק לא נכון, הזנחת מבנים המכילים אסבסט, ופעילות של מפעלי אסבסט בעבר.
  • חומרי נפץ ותוצרי לוואי – שכיח בעיקר באזורים בהם פעלו מפעלי תעשיה צבאית בעבר.

זיהום קרקע – שלבי הטיפול

שלב ראשון – סקר קרקע

סקרי קרקעות משמשים לקביעת גורמי זיהום הקרקע ושיעור הזיהום. סקרי קרקע נעשים על ידי קידוחים בעומקים שונים ונטילת דגימות מהקרקע וממי התהום. דגימות אלו מועברות לאנליזה במעבדות לבדיקת מזהמים וקביעת רמת הסיכון לקרקע, למי התהום ולסביבה, בהתאם לקביעת רמת הסף לחומרים מזהמים על ידי המשרד להגנת הסביבה.


שלב שני – טיפול בקרקע מזוהמת
על סמך נתוני סקר הקרקע, סוג הזיהום, שיעורו ותנאי השטח, נקבעת תכנית עבודה לטיהור הקרקע המזוהמת באחת משתי השיטות העיקריות:

  • שיקום קרקעות על ידי פינוי הקרקע המזוהמת: בשיטה זו נחפרת כל הקרקע המזוהמת ומפונה לאתרי הטמנה ייעודיים. זוהי שיטה שאינה אקולוגית שכן לרוב אינה מטפלת במפגע עצמו, אלא רק מפנה אותו למקום אחר בו פגיעתו תהיה נמוכה יותר. בארץ בעלת עתודות קרקע מוגבלות כישראל זוהי אולי שיטה מהירה יותר, אולם המחיר הסביבתי והכלכלי הינם כבדים.
  • טיפול בקרקע מזוהמת באתר עצמו – In Situ: במידה וסוג ורמת הזיהום מאפשרים טיהור ושיקום הקרקע באתר עצמו, על פי רוב תהיה זו השיטה המועדפת, הן מבחינה אקולוגית והן מבחינת עלויות.
  • כיום יש שתי שיטות עיקריות לטיהור קרקע מזוהמת באתר עצמו:
    טיהור קרקע בשטיפה – שטיפת הקרקע המזוהמת על ידי תערובת של מים עם תמיסה מיוחדת המאפשרת להמס את המזהמים לתוך נוזלי השטיפה. שיטה זו מתאימה בעיקר לזיהומים אורגניים שמקורם בדלקים. היתרון המרכזי של שיטה זו הינו המהירות – ניתן לבצע שטיפה בתוך ימים ספורים. יחד עם זאת ברוב המקרים נדרש טיפול משלים באמצעים ביולוגיים להפחתת הזיהום עד לרמות הסף שנקבעו על ידי משרד להגנת הסביבה כראוי לסביבת מגורים (דהיינו שיעור פחממנים שאינו עולה 100 חל"מ, או לתעשייה , שיעור פחממנים שאינו עולה על 500 חל"מ).
    שיקום קרקע מזוהמת באמצעים ביולוגיים – טיהור זיהום קרקע באמצעים ביולוגיים המאיצים את הפירוק הביולוגי של הפחמימנים אל מתחת לסף האבחון – קטן מ – 50 חל"מ . טיפול ביולוגי הנו טיפול משלים לקרקע מזוהמת שעברה שטיפה, אך במקרים מסוימים יכול גם לשמש כטיפול עיקרי לקרקע מזוהמת שלא עברה טיפול מקדים. הטיפול הביולוגי הנעשה על ידי בלפור ישראל מבוצע באמצעות חומרים טבעיים שמתכלים באופן טבעי. משך הטיפול נע לרוב בין חודש ועד חודשיים, תלוי בסוג זיהום הקרקע ושיעורו.

זיהום קרקע – סיכום

משאבי הטבע שלנו; האדמה, האוויר והמים, הינם יסודות החיים הבסיסיים ביותר. זיהום ממקורות שונים מסכן את משאבי הטבע שלנו.
עם ניסיון של למעלה מ – 35 שנה, שיטות וטכנולוגיות מתקדמות שמאפשרות שיקום מיטבי של זיהום קרקע במינימום פגיעה אקולוגית, בלפור ישראל גאה לעמוד בחוד החנית של שיקום קרקעות ושפכים, ומניעת זיהום חמור של מי תהום.

אל תניחו לנזק סביבתי להחמיר ! אנו נענים לכל קריאה באופן מיידי על מנת לעצור ולייצב את הנזקים כבר בשלבים הראשונים ומניעת החמרתם.
התקשרו ללא דיחוי ל-1800-380-000 או צרו קשר להערכת הנזק ולקבלת הצעת מחיר לבדיקת ושיקום קרקעות מזוהמות.

במקרה חירום, הזמן הוא המפתח. אל תחכו להחמרת הנזק – התקשרו אלינו עכשיו לקבלת הצעת מחיר לבלימה מהירה של הנזק.

לקריאה נוספת:

טיהור מי תהום

לא אחת, מזדהמים הקרקע ומי התהום עקב שריפות, שיטפונות, חלחול מתמשך של חומרים רעילים, או אירועים שחומרים מסוכנים מעורבים בהם.הצעד הראשון שנוקטים מומחי בלפור הוא

שיקום נזקים סביבתיים

עם גבור המודעות הסביבתית ברחבי העולם וכניסתם של חוקים בינלאומיים מחמירים בתחום הגנת הסביבה, שמחייבים לא רק מניעת הרס סביבתי אלא אף שיקום סביבה שנפגעה,

פירוק מפעלים

אנחנו מכירים היטב את כל "שרשרת המזון" התעשייתית בכל הקשור לניצול מיטבי של הפסולת, חומרי הגלם והציוד במפעל, ופועלים למיקסום הרווח והניצולת מפירוק המפעל, והכל

סקר קרקע

התנהלות שגויה עם תשתיות ביוב, סילוק לא נכון של פסולת, קווי הולכת דלק פגומים – כל אלה ועוד עלולים להוביל לזיהום קרקע. אך גם כאשר