עוד בבלוג

זהירות אסבסט פריך!

בעבר האסבסט סיפק פתרון קל ויעיל לצורכי בידוד ובנייה, בין השאר בזכות החוזק המכני שלו, עמידותו בפני אש וחום ולא פחות חשוב – עלותו הנמוכה.

עם השנים התגלו השפעותיו השליליות של האסבסט ונקבע כי הינו חומר מסרטן ודאי בבני אדם. בשנת 2011 חוקק בישראל "חוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק" הקובע הוראות בדבר איסור שימוש חדש באסבסט פריך, הפסקת השימוש הקיים באסבסט וצמצום חשיפת הציבור אליו.

מהו אסבסט, ומדוע אסבסט פריך נחשב לאחד מסוגי האסבסט המסוכנים ביותר? לפניכם כל הפרטים העיקריים שחשוב שתדעו.

מהו אסבסט, ומדוע אסבסט פריך כל כך מסוכן

אסבסט הוא שם כולל לקבוצה של 6 מינרלים בעלי מבנה של סיבים מיקרוסקופיים דקים ונפרדים העמידים בפני קורוזיה ואש, ובעלי אורך חיים רב.

הנפוץ מבין מוצרי האסבסט הינו אסבסט צמנט, אשר היה בשימוש נפוץ בתחום הבניין מראשית המאה ה – 19, ועד לגילוי השפעותיו השליליות במחצית השנייה של המאה ה-20.

סיבי האסבסט מהווים סכנה בריאותית בעיקר בשל התפוררותם והתפזרותם באוויר בפורמט של אבק מזיק.

נהוג להבדיל בין שני סוגי אסבסט עיקריים – אסבסט צמנט ואסבסט פריך:

  • אסבסט צמנט הינו תערובת של מלט ואסבסט והוא מגיע בעיקר כלוח גלי או שטוח המשמש לכיסוי גגות, או כחומר גלם בצינורות, אדניות ורעפים.
    אסבסט צמנט אינו נחשב לסכנה לבריאות הציבור כל עוד הוא שלם ובמצב תקין, אך במידה והחומר נסדק, נשבר, מתפורר, נשרף, או נשחק הוא עלול לשחרר סיבי אסבסט מסוכנים לאוויר ומחייב טיפול.
    כדי לוודא שהאסבסט נמצא במצב תקין, יש לבצע במבנים בהם הוא קיים ביקורת תקופתית. במידה ונמצאים ליקויים, יש לבצע תיקון או הסרת האסבסט (בהתאם המצב בשטח) על ידי קבלן מורשה לעבודות אסבסט.
    כמו כן אין לבצע באסבסט כל עבודה הכרוכה בשיוף, ניסור, חיתוך, או כל פעולה אחרת שעלולה להוביל להתפוררותו, או לשריפתו, מחשש להתפזרות סיבי אסבסט מסוכנים באוויר.
  • אסבסט פריך הינו כל חומר, או תערובת חומרים, המכיל אסבסט במצב מפורר, או הניתן לפירור במגע יד כאשר הוא יבש.
    סיבי האסבסט מרחפים באוויר ועשויים לחדור לגוף בנשימה ולגרום לפגיעה מצטברת ולא הפיכה. לכן אסבסט פריך נחשב במרבית המקרים למסוכן יותר מאסבסט צמנט והוא מוגדר בישראל כחומר מסוכן לבריאות הציבור שיש להסירו ממבנים, ואף חלות מגבלות על המשך השימוש במבנה עד להסרתו המלאה.
    אסבסט פריך שימש בעבר בעיקר למטרות בידוד תרמי או אקוסטי, למשל בתעשיה, אולמות, ספריות, מבני ציבור מתקנים שונים של צה"ל ועוד.

אסבסט פריך – הסיכונים הבריאותיים שחשוב להכיר

סיבי אסבסט יכולים להיפלט לאוויר או להגיע לקרקע, והם מסכנים במיוחד את מי שעובד או גר בקרבת מבנים שבהם יש לוחות ישנים של אסבסט, או מי שמבצע עבודות בחומרים אלו.

האסבסט הינו חומר מסרטן ודאי בבני אדם והחשיפה אליו כרוכה בסיכונים שונים לבריאות האדם, ביניהם:

  • סרטן של רקמת הריאות
  • מזותליומה (mesothelioma) – סרטן של הקרום המקיף את הריאה
  • סרטן הלוע
  • ועוד.

חשוב לציין כי השפעות החשיפה לאסבסט הינן מצטברות ובלתי הפיכות, והבעיות הבריאותיות עשויות להופיע אף שנים רבות לאחר החשיפה לאסבסט.

כיצד מטפלים באסבסט פריך

בשל הסכנות הבריאותיות של החשיפה לסיבי אסבסט נמנעים כיום מהשימוש בו, ומקפידים לבצע פינוי אסבסט בצורה מסודרת ובטיחותית.
טיפול באסבסט ופינויו חייב להיעשות בזהירות רבה, אך ורק על ידי קבלנים מורשים בעלי רשיון קבלן אסבסט מטעם משרד איכות הסביבה, המצוידים באמצעי הגנה מתאימים.

במקרה של פינוי אסבסט פריך חשוב לעבוד רק עם "קבלן אסבסט פריך" מורשה מטעם המשרד לאיכות הסביבה, וזאת בשל רמת המסוכנות הגבוהה של חומר זה.

כדי לצמצם את הסיכון להתפזרות הסיבים ולשמור על בריאות הסביבה, על הקבלן לפעול על פי נהלים מסודרים בהתאם להנחיות המשרד לאיכות הסביבה, ולוודא כי אזור הפינוי מתוחם כראוי.

חברות המתמחות בתחום זה פועלות על פי הנחיות החוק ודואגות לארוז את האסבסט, לפנות אותו ולהטמין אותו באזורים מורשים בלבד.

בשורה התחתונה, על מנת להבטיח פינוי בטוח ויעיל של אסבסט יש לפנות לחברה המתמחה בתחום ובעלת רשיונות מתאימים. רק באופן זה ניתן להבטיח פינוי אסבסט פריך, או צמנט, בצורה בטיחותית תוך צמצום הסיכונים הבריאותיים לסביבה.

בלפור ישראל, מקבוצת BELFOR הבינלאומית, הינה בעלת רשיון קבלן אסבסט צמנט ורשיון קבלן אסבסט פריך מטעם המשרד לאיכות הסביבה. לחברה ניסיון רב בעבודות זיהוי, פירוק, פינוי והטמנת אסבסט, כולל אסבסט פריך.

אל תתנו לנזק סביבתי להחמיר! התקשרו ללא דיחוי ל-1800-380-000 או צרו קשר להערכת הנזק ולקבלת הצעת מחיר לפינוי אסבסט.


במקרה חירום, הזמן הוא המפתח. אל תחכו להחמרת הנזק – התקשרו אלינו עכשיו לקבלת הצעת מחיר לבלימה מהירה של הנזק.